House of Horror (Time lapse & Stop motion)

ÖP119

Det hela började med att jag skulle testa min nya fjärrutlösare. Föga anade jag att det skulle leda till en vecka av rent helvete i detta övergivna hus.
Allt har krånglat!
Öppningsscenen, som var den enda jag skulle göra från början tog tre nätter att få till.
Första natten drog det efter några timmar in tjocka moln som tydligen uppfattade det som att jag hade sett nog av stjärnorna.
Jag var inte av samma åsikt och återvände igen natten som följde. Den här natten var det klart hela tiden men temperaturen låg runt 2-3 minusgrader och det var ganska fuktigt…
Efter ett antal timmar hade jag kunnat servera kameran i en whiskey utan klagomål. Hela skiten hade isat igen!
Den tredje natten var det betydligt kallare. 10-15 minus. Detta utrotade det mesta av fukten och efter mer än åtta timmar ute i kylan så var allt fortfarande frid å fröjd.
Då fick jag plötsligt en tanke om att jag skulle tända ett ljus inne i huset för att tillföra något. Detta fick jag senare ångra bittert!
När jag hade satt ihop det hela till en videosekvens så kände jag att detta kunde ju kanske leda vidare till något mer…
Jag började tänka i banorna klassisk rysare och funderade på vad man kunde göra.

Natten efter var jag tillbaka i huset igen. Vid det här laget trodde jag i princip att det jobbigaste redan var gjort. Så fel man kan ha…
För att bespara er detaljer kring varje sekvens så kan jag sammanfattningsvis säga såhär, jag kommer nog inte göra om detta i första taget!
Att sitta ensam i ett svinkallt övergivet hus, natt efter natt, ta hundratals bilder på samma sak och flytta några milimeter på något mellan varje bild leder lätt till psykiska problem.
Efter ett tag fann jag mig själv pratandes med råttorna som sökte värme från mitt ljussättnings-ljus..
Misslyckade scener, för mycket vind, för lite vind, enorma mängder bilder. Allt detta plus att jag sedemera även fick problem med video-redigeringsprogrammet gjorde att det tog över en vecka att knyta ihop det här projektet. En vecka av smärta!

Allt är gjort med stillbilder och allt är ljussatt med stearinljus. Anledningen att jag valde stearin var förutom den rätta stämningen rent allmänt att jag ville åt det där flackandet i ljuset som skulle ge lite extra liv i det hela.
Inga effekter eller liknande har använts i efterhand. (Förutom panoreringar) Allt är gjort på klassiskt vis för att få den där lite gammeldags halvtaskiga känslan.
För att öka på den känslan en del och för att bespara mig själv ännu mer lidande så har jag valt att köra nästan allt i futtiga 10 bildrutor per sekund…

Så, efter mer än en veckas lidande och tusentals bilder så kan jag nu presentera en film på 3 minuter och 51 sekunder….
Visst har det stundtals varit ganska kul att göra detta också, speciellt såhär i efterhand..

För att se den på bästa sätt råder jag såklart till HD och fullskärm. Mycket nöje!

Lite teknisk data

Allt är fotograferat med en Canon 7D
Stjärnscenen som jag gissar är den mest intressanta är fotograferad med Tokina 11-16 mm f2,8 och har inställningarna f3,5, ISO 400, 30 sek
Bilderna har tagits med en intervall på 5 sekunder, dvs 35 sekunder med exponeringstiden inräknad, och är sedan uppspelade med 10 bilder i sekunden.
En sekund film motsvarar alltså nästan sex minuter natthimmel.
Utlösaren jag använde är en Phottix tr-90.

Inomhus-scenerna varierar en del men det behöver jag väl knappast påpeka.
Det som är viktigt när man gör en sån här grej är att alla inställningarna ska vara manuella så det inte helt plötsligt blir annorlunda i exponering eller vitbalans.
Prova ut inställningarna som lämpar sig bäst för ditt ändamål och lås dem sedan i det läget innan du sätter igång. Och glöm för bövelen inte att ställa stativet väldigt stadigt!
Viktigt att tänka på är också att om du ska göra en sån här grej med saker som rör sig snabbare än stjärnor så bör du ha en tätare intervall mellan bilderna och förmodligen även spela upp det snabbare för att det ska flyta på fint.
Skicka gärna eventuella resultat och/eller frågor till gruvtroll@stahlherz.com
Det här var ju mitt första försök så jag är knappast något proffs, men det kan vara kul att samtala lite med folk som vill göra eller har gjort liknande grejer.
Lycka till! :)